Председник

 

Славица Милошевић

Професор српског језика и књижевности

Scan_20140409_095021Рођена 18.09.1949. године у Јагодини и у родном месту завршила основну и средњу учитељску школу. Уписала је Филолошки факултет у Београду и дипломирала у групи за Српски језик и књижевност.

Радила је краће време на замени у Мајуру, Свилајнцу и у Босни, у Тумару код Лукавца. Од 1975. године радила је као професор српског језика и књижевности у Јагодини, најпре у образовном центру „Вељко Влаховић“, а данас ради у Електротехничкој и грађевинској школи „Никола Тесла“.

У Црвеном крсту је активна од своје 14. године као омладинка, волонтер, са мањим одсуством (за време студија и током рада у Свилајнцу и Босни).

У Каленићу, летовалишту Црвеног крста Јагодина, била је два пута васпиач деци, корисницима летовалишта. Била је председник комсије за рад са подмлатком и омладином Црвеног крста Јагодина неколико година, члан Надзорног одбора, члан Управног одбора и члан Скупштине Црвеног крста Јагодина у неколико мандатних периода.

Учествовала је у многим акцијама Црвеног крста Јагодина:
–  Узајамна помоћ „Друг-другу“,
–  Трка за срећније детињство,
–  Добровољно давалаштво крви за омладину преко 18. година,
–  Акција „Један пакетић – много љубави“,
–  Организација наградног темата „Крв живот значи“

За свој несебичан, дуг и пожртвован рад у организацији добила је Сребрни, а затим и Златни знак од Црвеног крста Србије. Изабрана је у новембру 2013. године на место председника Црвеног крста Јагодина.

Надам се да ћу својим добровољним радом, хуманошћу и пружању помоћи људима у невољи и допринети да Црвени крст Јагодине буде најактивнија и најмасовнија хуманитарна организација у Србији

Функција председника црвеног крста  је волонтерска.

 

 

ПОЧАСНИ ПРЕДСЕДНИК

Др Василије Николић

doktor Vasa (14)Рођен 14.01.1937. године у Багрдану. За време гимназијског школовања у Јагодини захваљујући професору Тохољу упознао је организацију Црвеног крста у почетку као корисник помоћи , а затим као њен члан, у омладини.

Студирајући медицину у Београду, пред крај студија формира студентску организацију Црвеног крста медицинског факултета. Војску је служио у Модричи 1962. године и радио је на терену у оквиру вакцинације становништва и залагао се за здрав живот омладине. По повратку у Каленић, у летовалишту Црвеног крста Јагодина, био је инструктор Црвеног крста Србије. Касније је био управник овог летовалишта бринући се о деци корисницима социјалне помоћи. Као лекар опште праксе укључује се у рад Црвеног крста Јагодине, и од 1964. године као председник комисије за рад са подмлатком и омладином у сарадњи са бројним здравственим и социјалним радницима.  Учествовао је у многим акцијама и курсевима прве помоћи, исхране ученика у ђачким кухињама, акцијама „Друг-другу“, добровољном давалаштву крви за омладину преко 18. година, летовању ученика у Каленићу са обуком за рад у Црвеном крсту.

Као председник Црвеног крста Јагодине у периоду од 1972. до 1979. године, наставио је рад на спровођењу традиционалних активности. Помагао је организовање курсева прве помоћи у радним организацијама „Елмосу“, „Јухору“, „Ливници“, „Пивари“, „Житомлину“ и у месним заједницама. Екипа прве помоћи у чијој је обуци учествовао освојила је прво место на Савезном такмичењу.

1975-1976. године у сарадњи са школом 25. Мај организована је у Каленићу школа у природи.

Не постоји акција Црвеног крста коју није помогао или да у њој није учествовао, помоћ избеглим лицима од 1991. до 1995. године, брига о старим лицима, сардња са цивилном заштитом,  пружање помоћи при акцији добровољног давалаштва крви, учествовање на светској конференцији Црвеног крста о миру, акција „Солидарност на делу“, „Трка за срећније детињство“, акција „Један пакетић, много љубави“.

За дугогодишњи и пожртвован рад, и постигнуте резултате, за хуманост и истрајност добио је :
–  1969. године Златни знак Црвеног крста за залагање у раду и допринос организацији;
– 1977. године Захвалницу Општинске организације Црвеног крста Светозарева поводом стогодишњице оснивања;
– 1987. године Плакету Црвеног крста Југославије за инзваредно залагање и нарочити успех у раду на остваривању циљева и задатака Црвеног крста;
– 1991. године Медаљу Црвеног крста Југодлавије за дугогодишњи добровољни рад и изузетан допринос у развијању солидарности и хуманизма;
–  1996. године Повељу поводом 120 година Црвеног крста Србије.

Председник Црвеног крста Јагодина је био од 2002 до 2010. године,  а од 2010. године је почасни председник организације.

Председници Црвеног крста Јагодина од 1876 до 2014