Ко смо ми

Црвени крст Јагодина

Црвени крст Јагодинa делује и ради још од краја давне 1876 године када су забележене прве активности на хуманитарном ангажовању групе виђенијих људи тадашње Јагодине, окупљених око црквеног одбора као и чланице кола српских сестара. Било је то пружање помоћи или помагање сиромашним мештанима који су живели без средстава за живот, пре свега болеснима, невољној деци и сирочадима као и рањеницима из разних ратова. Хуманитарне активности су настављене са малим прекидима све до данашњих дана.

На подручју Општине Јагодина од 1991. до 2000. године Црвени крст је регистровао преко 5000 расељених са Косова и Метохије, а близу 3200 избеглица из Хрватске и Босне од којих се вратило нешто више од 1000.

Преко 12% становништва живи испод доње границе сиромаштва. Црвени крст Јагодина током последњих година помогао је 20000 лица кроз директну помоћ или индиректно кроз помоћ установама као што су Геронтолошки центар, колективни центри, школе, вртићи, Здравствени центар. Помоћ је пружана социјално-угроженим лицима кроз програм народне кухиње, програм бриге о старима, пензионерима са ниским примањима, самохраним родитељима, деци без родитеља, болесним и изнемоглим. 

Принципи Црвеног крста

ЈЕДИНСТВО

НЕПРИСТРАСНОСТ

НЕУТРАЛНОСТ

НЕЗАВИСНОСТ

ХУМАНОСТ

УНИВЕРЗАЛНОСТ

ДОБРОВОЉНОСТ