Омладинскa теренскa јединицa

Омладинска теренска јединица „Др. Неда Јовановић“ званично је формирана 27.11.2004. године. Чини је 60 активних чланова од којих су 45 уједно и чланови Скупштине ОТЈ.

Омладинска теренска јединица је носилац великог броја активности Општинске организације Црвеног крста Јагодина, бави се спровођењем и великог броја различитих, занимљивих делатности које су уједно реализоване на саму идеју чланова ОТЈ. Омладинска теренска јединица има веома блиску сарадњу са осталим како хуманитарним, тако и другим организацијама на локалном и републичком нивоу.

Досадашњим радом ОТЈ је постигла велики успех, захваљујући слози, упорношћу, вољи и што је најважније ХУМАНОШЋУ оних који је чине.

 Untitled-2

111 Dr Neda JovanovicUntitled-1Неда Јовановић рођена 1887. године у Цетињу, у професорској породици од мајке Зорке и оца Душана. Како су јој родитељи често мењали место службовања, Неда је основну школу и гимназију учила по многим градовима Србије. По завршетку III Београдске гимназије као стипендиста Српске владе уписала је медицински факултет у Риму. Исти је у року завршила 1911. године, добивши звање доктора медицине. Након краћег стажирања у Београду, почетком I Балканског рата долази у Јагодинску општинску болницу. Све ратне недаће Балканских ратова и I светског рата делила је докторка Неда са Јагодинцима, али и са болесним и рањенима, како Српским, тако и Аустроугарским војницима. Почетком 1915. године разболела се од тифуса због чега се није повукла са осталим особљем болнице преко Албаније, већ је све време остала у Јагодини као једини лекар у граду. После I светског рата одлази у Београд где ће наредних 30 година бити управник амбуланте при САНУ.

Докторка Неда Јовановић умрла је 1973. године у Београду.