Превенција болести прљавих руку

Шта су и које “болести прљавих руку”?

У “Болести прљавих руку ” убраја се мноштво заразних обољења различите етиологије… Узрочници  ” Болести прљавих руку”  су: вируси (Hepatitis A, poliomijelitis, virusni prolivi), бактерије (trbušni tifus, dizenterija), паразити (amebna dizenterija, enterobijaza).

Начин преношења “болести  прљавих руку”

Прљаве, клицама загађене руке имају кључни значај у преношењу узрочника цревних, респираторних и кожних заразних болести.

Посредним додиром (индиректним контактом) који се остварује путем загађених (контаминираних) предмета и ствари које је претходно користила болесна особа или клицоноша (то могу бити марамице, пешкири, одећа, играчке, прибор за јело, кваке на вратима, батерије за воду у тоалетима, књиге и сл.) такође се могу пренети заразне болести.

Зато, руке треба прати не само пре јела, већ и после коришћења тоалета и у сличним ситуацијама. Ако прање руку није одмах изводљиво (услед непостојања услова) не треба додиривати уста, нос или очи, као и предмете преко којих би се накнадно загадили прсти све док се не оперу руке.

Прање руку текућом водом и сапуном је изузетно важна превентивна мера. Руке (шаке) служе као директан и као индиректан пут преношења заразних болести, а њиховим прањем смањује се опасност да се човек зарази и да заразу пренесе на друге.

Посуда са водом у којој је сапун може да садржи микроорганизме – узрочнике заразних болести, па је стога неопходно на таквим местима користити течни сапун у затвореном систему.

За брисање руку не сме се употребљавати заједнички пешкир, већ користити папирне убрусе или марамице, фен и слично  или сачекати да се руке осуше.

dan-cistih-rukuХигијенско епидемиолошке мере за  спречавање настанка и сузбијање  ширења “болести  прљавих руку”

Хигијенске мере:

• Поучавање, како деце, тако и одраслих у вези са основним елементима хигијенског понашања при коришћењу санитарних инсталација и личне хигијене.

• У предшколским и школским установама омогућити постојање: топле воде у санитарним просторијама, течног сапуна или средства за дезинфекцију руку и  хигијенских клозета…

• Редовна контрола начина дистрибуције намирница (ланца дистрибуције), тачније, самог возила за доставу хране, посуђа, места у кухињи где се та храна складишти, као и спровођења мера личне хигијене особа које ту храну служе деци.

• Обезбедити појачану контролу објеката у школском дворишту и у непосредној близини школе где деца купују готову храну.

• Редовне и појачане мере одржавања хигијене просторија, намештаја, дворишта.

• Контрола диспозиције органског отпада преосталог након дечјих оброка.

kada-prati-rukeЗдравствено васпитне мере:

• У основним и средњим школама кроз поједине предмете обрадити садржаје на тему “Болести прљавих руку”.

• Формирати “савет ученика” који ће у свакој смени, више пута у току дана давати “оцену” стања хигијене санитарних просторија (топла вода за прање руку, исправни водокотлићи, стање хигијене).

• На часовима српског језика вршити анализу литературе (песме, прозни састави) на тему здравља, чистоће,

хигијене и писање састава на тему “Болести прљавих руку”.

• На часовима математике радити задатке у циљу анализе трошкова и коштања  болести, лечења, одсуства из школе ученика и наставника.

• Разговор и предавања, радионице, ликовни радови на тему “Болести прљавих руку”, значај прања руку после игре, пре и после јела и ужине у школи, након коришћења санитарног чвора, када и колико често у току дана, употреба и значај топле воде,  дужина прања, употреба сапуна или средства за дезинфекцију руку (кроз позитиван и негативан пример).

• Треба охрабривати децу, васпитаче и родитеље да захтевају стварање оптималних хигијенско-епидемиолошких услова у школским установама, основним и средњим школама у циљу стварања здравог окружења за живот, игру и рад.

61083353752580c28a119c830216971_orig

Правилно прање руку подразумева:

прање топлом, текућом водом и сапуном;
умочити руке и добро их насапунати;
енергично трљати руке најмање 15 – 20 секунди;
истрљати добро све површине (надлактице, ручне зглобове, између прстију, испод нокатних плоча);
ако су руке јако запрљане, може се употријебити и мека четка;
добро испрати, обрисати руке чистим пешкиром или папирнатим убрусима;
не заборавити да су руке биле прљаве када сте отварали славину,
тако да је треба затворити лактом или користећи папирнати убрус.

pranje_ruku