Шта су и које “болести прљавих руку”?
У “Болести прљавих руку ” убраја се мноштво заразних обољења различите етиологије… Узрочници ” Болести прљавих руку” су: вируси (Hepatitis A, poliomijelitis, virusni prolivi), бактерије (trbušni tifus, dizenterija), паразити (amebna dizenterija, enterobijaza).
Начин преношења “болести прљавих руку”
Прљаве, клицама загађене руке имају кључни значај у преношењу узрочника цревних, респираторних и кожних заразних болести.
Посредним додиром (индиректним контактом) који се остварује путем загађених (контаминираних) предмета и ствари које је претходно користила болесна особа или клицоноша (то могу бити марамице, пешкири, одећа, играчке, прибор за јело, кваке на вратима, батерије за воду у тоалетима, књиге и сл.) такође се могу пренети заразне болести.
Зато, руке треба прати не само пре јела, већ и после коришћења тоалета и у сличним ситуацијама. Ако прање руку није одмах изводљиво (услед непостојања услова) не треба додиривати уста, нос или очи, као и предмете преко којих би се накнадно загадили прсти све док се не оперу руке.
Прање руку текућом водом и сапуном је изузетно важна превентивна мера. Руке (шаке) служе као директан и као индиректан пут преношења заразних болести, а њиховим прањем смањује се опасност да се човек зарази и да заразу пренесе на друге.
Посуда са водом у којој је сапун може да садржи микроорганизме – узрочнике заразних болести, па је стога неопходно на таквим местима користити течни сапун у затвореном систему.
За брисање руку не сме се употребљавати заједнички пешкир, већ користити папирне убрусе или марамице, фен и слично или сачекати да се руке осуше.
Хигијенско епидемиолошке мере за спречавање настанка и сузбијање ширења “болести прљавих руку”
Хигијенске мере:
• Поучавање, како деце, тако и одраслих у вези са основним елементима хигијенског понашања при коришћењу санитарних инсталација и личне хигијене.
• У предшколским и школским установама омогућити постојање: топле воде у санитарним просторијама, течног сапуна или средства за дезинфекцију руку и хигијенских клозета…
• Редовна контрола начина дистрибуције намирница (ланца дистрибуције), тачније, самог возила за доставу хране, посуђа, места у кухињи где се та храна складишти, као и спровођења мера личне хигијене особа које ту храну служе деци.
• Обезбедити појачану контролу објеката у школском дворишту и у непосредној близини школе где деца купују готову храну.
• Редовне и појачане мере одржавања хигијене просторија, намештаја, дворишта.
• Контрола диспозиције органског отпада преосталог након дечјих оброка.
• У основним и средњим школама кроз поједине предмете обрадити садржаје на тему “Болести прљавих руку”.
• Формирати “савет ученика” који ће у свакој смени, више пута у току дана давати “оцену” стања хигијене санитарних просторија (топла вода за прање руку, исправни водокотлићи, стање хигијене).
• На часовима српског језика вршити анализу литературе (песме, прозни састави) на тему здравља, чистоће,
хигијене и писање састава на тему “Болести прљавих руку”.
• На часовима математике радити задатке у циљу анализе трошкова и коштања болести, лечења, одсуства из школе ученика и наставника.
• Разговор и предавања, радионице, ликовни радови на тему “Болести прљавих руку”, значај прања руку после игре, пре и после јела и ужине у школи, након коришћења санитарног чвора, када и колико често у току дана, употреба и значај топле воде, дужина прања, употреба сапуна или средства за дезинфекцију руку (кроз позитиван и негативан пример).
• Треба охрабривати децу, васпитаче и родитеље да захтевају стварање оптималних хигијенско-епидемиолошких услова у школским установама, основним и средњим школама у циљу стварања здравог окружења за живот, игру и рад.
Правилно прање руку подразумева:
прање топлом, текућом водом и сапуном;
умочити руке и добро их насапунати;
енергично трљати руке најмање 15 – 20 секунди;
истрљати добро све површине (надлактице, ручне зглобове, између прстију, испод нокатних плоча);
ако су руке јако запрљане, може се употријебити и мека четка;
добро испрати, обрисати руке чистим пешкиром или папирнатим убрусима;
не заборавити да су руке биле прљаве када сте отварали славину, тако да је треба затворити лактом или користећи папирнати убрус.