Јагодина
Архива вести
Посетиоци

Flag Counter

Поводом 24. марта, светског дана „Борбе против туберкулозе„,
Црвени крст Јагодина укључиће се са представницима Дома здравља  активностима  у обележавању овог датума.

Главни показатељ успешности спровођења програма „Борбе против туберкулозе“ је стопа оболења. Према подацима она је 2012. године у Републици Србији била 17 новооболелих на 100.000 становника. Број новооболелих од ове болести на годишњем нивоу од 2003. године константно опада.

Тиме што се трага за туберкулозом и не чека да се она развије и пасивно открије, могуће је рано откривање нових случајева оболења и рано започињање лечења. На тај начин се најефикасније прекида и смањује ланац преноса инфекције, а број оболелих опада. Већина оболелих од туберкулозе већ после две недеље лечења постаје незаразна и безопасна за околину. Посебно осетљиве групе су корисници Народних кухиња, сексуални радници, инјектирајући корисници дроге.

Напор Црвеног крста Србије који улаже да се особе које имају симптоме туберкулозе јаве на преглед из године у годину расте. У 2013. години проценат особа из посебно осетљивих група које су се јавиле лекару је 68%, што пресдставља значајни напредак у одсносу на 2011. годину када је тај проценат једва износио 10%.

2014. година биће усмерена на успостављање и одржавање успостављеног поверења између цивилног сектора и система здравствене заштите.

У понедељак 24. Марта 2014. године од 11 до 13 часова испред Центра за културу вршиће се подела пропагадног материјала и анкетирање суграђана у циљу подизања свести у борби против ове опаке заразне болести.

Print Friendly, PDF & Email
Црвени крст
 Општина Јагодина

CrveniKrstSrbije